Koje su metode pripremanja hrane najpoželjnije, a koje najmanje zdrave

Ukoliko vodite računa o ishrani odabir zdravih namirnice nije jedino što treba da vas brine. Način pripreme hrane pojačava, odnosno smanjuje hranjive sastojke. 

Kuvanje je najzdraviji način pripreme hrane, a pri tom je važno pridržavati se određenih pravila. Najbolje je povrće kuvati celo i neoljušteno jer se na taj način gubi najmanje hranjivih sastojaka. Ipak, najviše hranjivih sastojaka u namirnicama ostaje od kuvanja na pari. Na ovaj način se najčešće pripremaju namirnice koje u sebi sadrže dosta vode kao što su spanać, mladi kupus, meso, šargarepa). Kada se blago kuva na pari, povrće ostaje hrskavo, dok piletina i riba ostaju meke i sočne. Jela koja su kuvana na vreloj pari zadržavaju svoje vitamine i minerale, ali i pun, prirodan ukus. Zbog toga ne morate da dodajete mnogo začina i možete da koristite značajno manje soli prilikom kuvanja. Para vam čak omogućava da kuvate bez dodavanja ulja ili masti.

 Gubitak hranjivih materija je najmanji ako hranu priremate u odgovarajućem posuđu

Kuvanje na pari najblaži je i najzdraviji način pripreme hrane. Vrela para kuva hranu posebno blago, što znači da vitamini i minerali ostaju sačuvani. Ukusi mogu potpuno da se osete, a povrće zadržava svoju boju. Ukratko, ukoliko želite da kuvate na najzdraviji mogući način, kuvanje na pari odgovarajuća je tehnika za vas.

Pomoću Bosch parnih rerni iz Serije 8, možete pripremiti ceo jelovnik odjednom, koristeći čak tri nivoa u isto vreme. Losos sa šparglom i krompir sa ruzmarinom? Kuvajte ih zajedno i sve će ispasti savršeno. Šta kažete na desert? Nema problema. Zahvaljujući vlažnom vazduhu u rerni, mirisi se ne mešaju – svako jelo zadržava svoj karakterističan ukus.


Besplatna isporuka

Za kupovinu preko 5.000 dinara besplatna isporuka.
Pročitajte više

Do 12 rata bez kamate

Banca Intesa i svetske priznate kreditne kartice.
Pročitajte

Blog

Bosch grejalice koje štede struju
Pročitajte

Loyalty Card

Pravilnik o uslovima korišćenja loyalty card Studio S&M
Pročitajte